مدیریت زمان : برنامه‌ریزی افقی یا عمودی

مدیریت زمان

استفاده صحیح از زمان، یکی از اصلی‌ترین اصول موفقیت و زندگی است. همه افراد دنیا در طول روز ۲۴ ساعت زمان دارند ولی نحوه استفاده از زمان و مدیریت زمان هست که باعث موفقیت یا عدم‌موفقیت افراد می‌شود.

برای استفاده صحیح از زمان، لازمه که یک برنامه‌ریزی اصولی و خوب برای روز داشته باشیم. برنامه‌ریزی کردن باعث می‌شود زمانمان را به بهترین شکل مدیریت کنیم و کارهای‌ خود را به نتیجه برسانیم.

اصولا برنامه‌ریزی به معنای تخصیص زمان برای انجام هر کار هست. اینکه چه کاری را به بهترین شکل در زمانی مشخص انجام دهیم و آن‌را به سرانجام برسانیم از مزیت‌های برنامه‌ریزی برای زمان هست.

برنامه‌ریزی به‌طور کلی به ۲ دسته تقسیم می‌شود.

برنامه‌ریزی افقی و برنامه‌ریزی عمودی

در ادامه به توضیح هر کدام از این مدل‌ها می‌پردازیم:

۱-افقی:

این مدل از برنامه‌ریزی بیشتر مناسب افراد منظم و قاعده‌مند هست. در این مدل از برنامه‌ریزی هر روز را به قسمت‌های کوچک تقسیم می‌کنیم.

مثلا یک روز را از صبح تا شب به ساعت‌ها مختلف تقسیم می‌کنیم و هر قسمت روز را به یک کار اختصاص می‌دهیم. ساعت ۶ بیدار شدن-۶ تا ۶:۳۰ ورزش – ۶:۳۰ تا ۷ مطالعه – ۷ تا ۷:۳۰ دوش و صبحانه – ۷٫۳۰ تا ۹ کار (۱) – ۹ تا ۹٫۳۰ استراحت و …..

بیشتر بخوانید  نه شنیدن ِ شیرین

این مدل برنامه‌ریزی بسیار منظم و دقیق هست و برای افرادی که دارای شخصیت منعطف هستند، کار را سخت می‌کند ولی افراد منظم بسیار با این مدل کارآیی بالایی خوهند داشت.

افراد منعطف از انجام امور به‌طور خیلی دقیق فراری هستند و کارآیی آن‌ها پایین می‌آید.

به همین دلیل این افراد باید از نوع دیگری از برنامه‌ریزی استفاده کنند.

۲-عمودی:

این مدل از برنامه‌ریزی همانطوری که گفتیم برای افرادی که دارای شخصیت منعطف هستند و از نظم و قاعده‌مندی فراری هستند مناسب است. برای این افراد برنامه و مدیریت زمان کار بسیار دشواری است.

به‌همین دلیل بهتر است مه این افراد از برنامه‌ریزی عمودی استفاده کنند. برنامه‌ریزی عمودی به این‌صورت است که به‌جای تقسیم یک روز به قسمت‌های کوچک، هر روز را به یک یا ۲ کار اختصاص می‌دهیم.

مثلا روز شنبه انجام کار “الف”، روز یکشنبه انجام کار “ب: و “ج” و ….

در این روش دست شخص برای انجام کار در طول روز باز است و در افراد منعطف این موضوع باعث بالارفتن کارآیی می‌شود.

نکته مهمی که باید دقت شود این‌است که هیچ کدام از این روش‌ها نسبت به دیگری برتری ندارد.

فقط باید شخصیت خود را بشناسیم و بدانیم کدام‌یک از این روش‌ها برای ما کاربرد بیشتری دارد تا بتوانیم بیشترین بهره را از زمانمان ببریم و کارآیی خود را به حداکثر برسانیم.

بیشتر بخوانید  فلسفه کینتسوگی

فراموش نکنید مدیریت زمان و استفاده بهینه از تک تک لحظات هست که باعث رشد و پیشرفت افراد می‌شود.

1 دیدگاه برای “مدیریت زمان : برنامه‌ریزی افقی یا عمودی

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.